escape room Zwolle

Een groen uitje

Doe groen, doe een uitje. Doe een groen uitje!

Bij Swolland staat duurzaamheid centraal. We nemen onze verantwoordelijkheid voor zowel onze bezoekers als onze omgeving zeer serieus. Onze inzet voor een groenere wereld is zichtbaar in elk aspect van onze bedrijfsvoering. Deze pagina is opgericht om onze toewijding te laten zien, niet alleen in het verleden, maar ook onze toewijding in de toekomst om ons steentje bij te dragen.

Inhoudsopgave

6 manieren om verantwoord te ondernemen

1. Vergroening

We geven 2000m² van ons terrein aan de natuur, waar we nieuwe bomen beplanten, een stap die zowel de biodiversiteit bevordert als bijdraagt aan de gezondheid van het ecosysteem. Daarnaast brengen we diverse soorten ander groen aan verspreid over het terrein. Dit initiatief introduceert diverse inheemse plantensoorten, waardoor een toevluchtsoord voor lokale fauna wordt gecreëerd

Dit biedt bezoekers een weelderig, uitnodigend landschap. Maar het is meer dan alleen een verfraaiing, het bouwt ook aan een habitat die essentieel is voor lokale fauna, zoals bijen en vlinders. Dit project symboliseert onze inzet voor duurzaamheid.

Boom met en zonder bladeren
Energie efficiënte omhoog, uitgebeeld door elektrische pijl

2. Energie-efficientie

We hebben onze verwarmign met grote zorg uitgekozen voor maximale efficiëntie. Ons systeem varieert van vloerverwarming en warmtepompen tot aan infrarood heaters. De laatst worden enkel ingeschakeld wanneer er bezoekers aanwezig zijn. We hebben daarnaast een smartsysteem geïntroduceerd om ons verbruik te monitoren en te automatiseren, wat zorgt voor een verdere vermindering van energieverbruik.

Dit slimme energiebeheer stelt ons niet alleen in staat om het comfort van onze bezoekers te verhogen, maar draagt ook bij aan een aanzienlijke vermindering van onze footprint. Door de inzet van deze efficiënte verwarmingsoplossingen onderstrepen we onze toewijding aan duurzaamheid en verantwoord energiegebruik

3. Recycling

Bij de verhuizing naar onze nieuwe locatie hebben we het belang van recycling vooropgesteld. Zo hebben we maar liefst 90% van de materialen uit onze oude escaperooms een tweede leven gegeven, waaronder steenwol en vloerbedekking. Dit proces van hergebruik onderstreept onze inzet voor duurzaamheid en minimaliseert onze impact op het milieu.

Daarnaast hanteren we een strikt afvalscheidingsbeleid om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk materialen gerecycled worden. Van PMD, GFT en papier tot metalen, hout, en diverse verpakkingsmaterialen. Door consequent ons afval te scheiden en te recyclen, dragen we bij aan een schoner milieu en benadrukken we het belang van verantwoord omgaan met materialen.

Recycle Logo
Circulair logo

4. Circulair materiaal 

Duurzaamheid en verantwoordelijkheid zijn bij onze leidende principes voor het bouwen. Zo komen we uit op circulaire materialen. Centraal in deze aanpak staat het gebruik van materialen die aan het einde van hun levensduur hergebruikt kunnen worden en materialen die hernieuwbaar zijn. Beton is bijvoorbeeld zeer circulair, omdat het een extreem lange levensduur heeft, de grondstoffen wijd verkrijgbaar en het materiaal op het einde van zijn levensloop hergebruikt kan worden in diverse toepassingen.

Daarnaast selecteren we alleen hout afkomstig van bomen die, na het kappen, systematisch opnieuw worden aangeplant. Deze zorgvuldige keuze draagt bij aan het behoud en herstel van bosgebieden.

Door te kiezen voor materialen die aan het einde van hun levenscyclus kunnen worden hergebruikt of gerecycled, minimaliseren we afval en bevorderen we een gesloten kringloop waarin materialen hun waarde behouden.

5. Omarmen Zonne-energie

Op onze oude locatie waren we gebonden aan de energieleverancier van de verhuurder, op onze nieuwe locatie hebben we bewust gekozen voor groene stroom. Daarnaast zetten we vol in op zonne-energie door eigen energie te genereren met zonnepanelen, een belangrijke stap in onze ambitie om duurzamer te ondernemen. Hierdoor besparen we aanzienlijk besparen op onze energierekening en verlagen we tegelijk onze uitstoot.

Daarnaast hebben we ingezet op maximale isolatie van ons pand om warmteverlies te voorkomen en het energieverbruik verder te reduceren. Samen met de implementatie van slimme systemen die het energiegebruik monitoren en optimaliseren, zorgen we voor een efficiënte energieverbruik.

Zonne energie omarmd visueel uitgebeeld
Evenwicht tussen uitstoot en compensatie

6. CO2-Compensatie

We hebben een significante reductie van onze CO2-uitstoot gerealiseerd, met name door het energieverbruik van onze locatie drastisch te verminderen. Centraal in deze aanpak stond de renovatie van een meer dan 130 jaar oude woonboerderij en een oude gasverwarmde schuur, waarbij we door middel van grondige isolatie en de installatie van vloerverwarming het gasverbruik aanzienlijk hebben teruggebracht.

Deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat de CO2-uitstoot van onze locatie zo verlaagd is, dat we inclusief bezoekers de CO2-uitstoot van onze locatie hebben gereduceerd tot maar een fractie van voorheen. Door bewust te kiezen voor duurzame verbeteringen en technologieën, onderstrepen we onze toewijding aan het milieu en tonen we aan dat verantwoord ondernemen hand in hand gaat met het bieden van een aantrekkelijke en groene omgeving voor onze gasten.

De tijdlijn van nu tot 2035

Onze groene tijdlijn

 • 2015 Start Swolland (toen AKA Escaperooms)

  Overal gebruik van LED-verlichting, gebruik circulair materiaal. Koffie en thee in afwasbare mokken
 • 2016 Bouw escaperooms volgens groene normen

  Aanbrengen steenwolisolatie op locatie Biljartfabriek voor optimaliseren energieverbruik Vervanging van alle oude TL-balken en verlichting in de Biljartfabriek tbv LED verlichting.
 • 2017 Aanschaf en installatie luchtwarmtepompen

  Alle oude gasaanlsuitingen verwijderd (efficiëntie < 80%) en vervangen door luchtwarmtepompen (efficiëntie 450%)
 • 2018 Aanschaf terrein Swolland aan de Hessenweg in Zwolle

  Volledig beheer van afvalstromen en leveranciers – overgang naar een energieleverancier van groene stroom
 • 2019 – Begin bouw outdoor escaperoom

  Start aanplant van groen rondom de nieuwe outdoor escaperoom en opknappen van gebouwen met duurzaamheid als prioriteit, aanleg vloerverwarming in meerdere gebouwen. Ook asbest laten verwijderen van daken
 • 2020 Isolatie diverse gebouwen aan de Hessenweg

  Meerdere gebouwen naar nieuwbouwnormen geïsoleerd (ook een 100 jaar oude woonboerderij), waardoor de CO2-uitstoot significant afgenomen is
 • 2021 Aanplant groen en isolatie schuur

  Groen aangeplant bij de oprit naar Swolland. De oude schuur opgeknapt en geïsoleerd met ecoschuim
 • 2022 Verhuizing AKA naar Swolland

  90% van de materialen van de locatie Biljartfabriek gerecycled bij onze verhuizing naar Swolland, inclusief de aanleg van efficiënte verwarming op locatie. Introductie van nieuwe, duurzame activiteiten die minimale impact op het milieu hebben
 • 2023 Aanleg energiebesparend smartsysteem

  Installatie van zonnepanelen voor zelfopgewekte groene stroom en plaatsing van luchtwarmtepompen aan de Hessenweg. Implementatie van smartsystemen die het energieverbruik terug laten lopen. Meer groene outdoor activiteiten.
 • 2024 Aanleg grastegelparkeerplaats

  Oplevering van een groene outdoor escaperoom, met een grastegelparkeerplaats die bijdraagt aan de groene uitstraling van het terrein
 • 2026 Bouw “groene” loods

  Realisatie van een loods die energieneutraal is
 • 2030 100% zelfvoorzienend

  Volledige onafhankelijk van externe energiebronnen, volledig gasvrij.
 • 2035 150% zelfvoorzienend

  Overgang van alle panden naar energieplus, waarbij we meer bronnen opwekken dan we verbruiken