witte vector curve

Deze spelers zitten altijd in een escaperoom: #6 Stille Strijder

In elke escape room tref je dezelfde type spelers. Je hebt enthousiastelingen, complotdenkers, stille strijders en ga zo maar door. Elke week zal ik inzoomen op een van deze types. Wat voor speler is het? Wat drijft hen? En hoe goed zijn ze eigenlijk? Neem mijn teksten alsjeblieft met een korreltje zout, want dat is goed voor je vochtbalans.

6. ‘De stille strijder’

De stille strijder, AKA  Juliussshh Ceasar, AKA Willem de Zwijger. Deze speler is minstens net zo tactisch als ‘De strateeg’. Hij lost puzzel na puzzel op. Maar waar hij uitblinkt in het kraken van codes, schittert hij in afwezigheid op het gebied van communicatie. Je hoort hem niet, je ziet hem niet. Maar hij zet de kamer op zijn kop. Stil, maar verraderlijk. Als een geruisloos eierscheetje.

In elke groep zit wel iemand die tijdens het Risken vier uur lang niks zegt en er uiteindelijk met de winst vandoor gaat. Dit werkt bij vrijwel elk spel. Behalve 30 Seconds en Singstar. Waar de strateeg met iedereen een pact sluit, doet de stille strijder dit met niemand. Hij zorgt ervoor dat niemand hem als een bedreiging ziet en hem al gauw vergeet, als de zoveelste winnaar van The Voice.

Meerwaarde

De stille strijder is erg waardevol voor een escaperoom team vanwege zijn oplettendheid en zijn denkvermogen. Maar hij kan het team ook onverhoopt veel tijd kosten. Wanneer hij een puzzel oplost dan laat hij dit niet weten, maar beweegt hij zich zonder ook maar een kleine ‘Hoera’ of ‘Joedeliedee’ naar de volgende hersenbreker. Hierdoor kan de rest van het team tientallen minuten vergooien aan het kraken van een code die al gekraakt is. Dit is alsof je eindeloos op het stoplichtknopje loopt te rammen terwíjl het stoplicht al op groen staat.                                      

Deze speler staat in het hart van de vriendgroep, ongetwijfeld. Maar om een of andere reden vertikt hij het om met diezelfde groep te communiceren. Misschien vertrouwt hij zijn eigen vrienden niet en denkt hij dat iemand loopt te mollen. Misschien is hij bang dat zijn stem een of andere dodelijke stemherkennings-valstrik activeert. Of misschien vergeet hij simpelweg te communiceren omdat hij met zijn gedachten zo diep in het spel verzonken is. Als dit laatste het geval is dan doen wij ons werk tenminste goed.

Conclusie

De stille strijder. Neem hem mee. Laat hem zijn gang gaan, maar kruip af en toe in de rol van die vervelende scheikunde docent van vroeger en vraag hem waar hij in godsnaam mee bezig is. Want zoals je relatietherapeut altijd zegt: ‘Communicatie is het toverwoord!’

Quote: ‘O, ja die had ik al opgelost toen we net binnen waren gelopen en jullie de handleiding nog aan het doornemen waren.’

Skill level: 7.5/10

Disclaimer: Alle beschreven personages zijn een karikatuur, overeenkomsten met echte personen zijn berust op toeval.

Interesse in de andere typetjes? Hier vind je ze allemaal terug:
Deze spelers zitten altijd in een escaperoom: De complete collectie

Door: Killian van Schaik