Banner van escaperoom Temple Run in aanbouw

The making of… Escape room Temple Run in Zwolle

The making of Temple Run

Volg het bouwproces van onze nieuwste escaperoom, Temple Run. Op deze pagina vind je de voortgang terug van één van de grootste escaperooms van Nederland. Het bouwproces duurt vanaf 2018 tot 2024. We verwachten deze pagina te blijven updaten totdat de escaperoom geopend is.

Met deze blog willen we je een kijkje geven in het bouwen van één van de grootste escaperooms ter wereld en hiermee een blik te werpen in het ontwerp en innovatie proces achter onze escaperooms. Ontdek hoe een escaperoom zelfs al voor de eerste steen zorgvuldig ontworpen wordt om een meeslepende ervaring te garanderen die je meeneemt op een onvergetelijk avontuur naar de realisatie van een escaperoom. Deze pagina biedt een uniek kijkje achter de schermen bij het bouwen van niet alleen een escaperoom, maar een ware belevingswereld.

De start van outdoor escaperoom Temple Run in Zwolle

Lang, lang geleden. In 2018 om precies te zijn

Ons meest ambiteuze escaperoom ooit, Temple Run, is begonnen in 2018. Dat is ook het jaar dat de verhuizing van AKA Escape Rooms naar Swolland is begonnen. Het duurde vier jaar voordat we volledig verhuisd waren.

In 2018 zijn we ook begonnen met de bouw van onze outdoor escaperoom. We hadden nog geen idee wat voor een gigantisch project het zou worden. We wisten nog niet eens hoe we het gingen noemen. Wel wisten dat we een verloren tempel als thema hadden. Om te zorgen dat er voldoende groen in de escaperoom was wat over de loop van de jaren kon groeien, zijn we gelijk begonnen met het uitgraven van een stuk grond van 150m2.

Op de computer hadden we al diverse tekeningen en indelingen gemaakt. Maar het uitgraven was de eerste echte keuze, wat betekende dat we vastzaten aan de vorm en omvang van de escaperoom. Dat dit groot genoeg was, zouden we vanzelf ondervinden.

Eerst de fundering

Na het uit graven begint het uitlijnen van de kamer. Best lastig als je nog niet goed weet wat je wil. En op de foto ziet 150m2+ er niet zo groot uit… We hebben in dit vroege stadium besloten hoe we de indeling ongeveer willen hebben. Dat betekent dat, naast de locatie, de indeling ook grotendeels vastligt. Dan begint het plaatsen van de tegels.

Fundatie van escaperoom Temple Run in Zwolle
Voorbereiding outdoor escaperoom

Dan de voorbereiding

Na het plaatsen van de tegels van de fundering volgt het plaatsen van stelprofielen om de muren zo recht mogelijk neer te zetten. De basis moet natuurlijk stevig zijn. De bouw geschiedt door echte vakprofessionals, die hun hele leven al bedreven zijn in dit soort projecten. Gerbens input blijft tijdens deze fase begrijpelijkerwijs doch noodgedwongen zeer beperkt.

Metselen en machines

Na het plaatsen van de muur kan het metselen beginnen. Met behulp van een knikmops worden de duizenden stenen die voor de constructie van de muren nodig zijn op en neer gereden.

Bouw Muren Outdoor escaperoom Temple Run in Zwolle
Escaperoom in aanbouw met Reinier jr

Gelukkig is daar de opzichter

De bouw van zo’n megalomaan project moet natuurlijk wel in goede banen blijven verlopen. De muren recht, het tilwerk niet te zwaar, de steigers stevig, etc…

Gelukkig krijgen we 2 duimen omhoog van onze werkopzichter!

Langzamerhand begint de omvang van het project zichtbaar te worden

Omdat de bouw van de escaperoom over een tijdspanne van ruim 6 jaar plaatsvindt, zijn er ondertussen behoorlijk wat wijzigingen doorgevoerd. In de tijd dat we met deze escaperoom begonnen zijn, hebben we intussen de escaperooms Maelstrom en het Emporium #13 omgebouwd tot respectievelijk Nemo’s Submarine en Sherlock Holmes, hebben we al onze escaperooms gesloten en afgebroken en de escaperooms “Area038” en “De Alchemist” aan onze nieuwe locatie geopend, inclusief bumperbal, bijlwerpen en de Viking Games.

Outdoor escaperoom bouw

Klimop!

Hoewel veel mensen deze plant als onkruid beschouwen, vonden wij het de perfecte uitstraling hebben voor een outdoor jungle escaperoom. De reden dat we de muren zo snel mogelijk hebben neergezet was zodat we klimop de tijd konden geven om de escaperoom te overwoekeren.

Escaperoom Jungle luchtballon
Outdoor Escaperoom onder water

En laat het water maar lopen!

Oeps… dat was niet de bedoeling. Gelukkig hebben we bij de bouw al overal drainagebuizen onder de kamers doorgeleid die naar een pompgat leiden. De pomp is overduidelijk nog niet aangesloten, maar er is gelukkig geen man overboord hier.

Begroeid, beschilderd en verhard

De klimop heeft enkele jaren de tijd gehad om te groeien, zoals goed te zien is op deze foto. De escaperoom is nogmaals verhoogd en verhard. De binnenkant van de escaperoom is in meerdere keren in een zandstenen kleur geverfd. Doordat we de voorkant niet geverfd hebben en we een subtiele kleur gebruiken, lijkt het vanuit deze hoek net alsof er een vreemde belichting in de kamer staat.

Outdoor Escaperoom verhoogd en begroeid
Afvoerput outdoor escaperoom

In de put zitten

Dit is onze afvoerput, hier komen alle drainagebuizen samen, met een pomp kunnen we het overtallige water vervolgens verwijderen.

Deze foto staat er eigenlijk vooral op omdat Reinier erg trots is op z’n provisorische metselwerk.

En natuurlijk straatwerk

Op sommige plekken is meer verharding vereist. Voor de overdekte delen van de outdoor escaperoom waar we veel elektronica gebruiken hebben we baat bij een harde ondergrond. Dus hebben we het nodige aan straatwerk neergelegd.

Spanten

Meer overdekt dan we dachten

De outdoor escaperoom is qua indeling al minstens 3x compleet veranderd. Eén van de vele wijzingen is dat we meer overdekt wilden gaan doen. Om dit te bereiken hebben we besloten om een aantal spanten over een deel van de outdoor escaperoom heen te zetten. Dit biedt nog meer mogelijkheden voor interessante escaperoom puzzels…

Plaatsing dak

Nadat de spanten gemaakt zijn, worden deze op de betonnen muren aangebracht, hierna volgt het dak, de windveren en hebben we één van de vele ruimtes eindelijk overdekt! Kunnen we in ieder geval droog verder werken…

Plaatsing Dak Outdoor escaperoom
Voorkant outdoor escaperoom in aanbouw

Aankleding entree

Op deze foto is goed te zien waarom we de muren zo snel mogelijk neer wilden zetten. Doordat we de klimop de ruimte hebben gegeven om organisch te groeien, zijn de zijkanten van de escaperoom prachtig omringd door een groene haag die een jungle vibe meegeeft.

De voorkant is met panlatten voorbereid om de gevel aan te kleden.

Meegaan met de bestaande stijl

Na lang wikken en wegen hebben we besloten om de buitenkant de escaperoom mee te nemen in de rest van de stijl van Swolland. Met zwarte rabatdelen en Douglas palen sluit de voorkant perfect aan bij de rest van ons park.

Entree van Jungle escaperoom in rabatdelen
Skihut escaperoom

Indoor gaan we voor de outdoor vibe

Eenmaal binnen in de escaperoom (outdoor, dus ook buiten) gaan we voor een meer organische stijl. Met een bekleding van onbewerkte schaaldelen werken we de gebouwen aan de binnenkant af. Ondertussen zijn ook de deurframes bevestigd.

Teaser-trailer!

We hebben een drone, wat voor ons een goed excuus is om een nieuwe update te plaatsen. Na enkele Turbo McKwek crashes waarbij het een wonder is dat de drone het overleefd heeft, is het gelukt om een enigzins coherente teaser in elkaar te zetten. In het filmpje zie je een glimps van de escaperoom in aanbouw.

Temple Run escaperoom - outdoor, hekken

Hekken en hindernissen

Nu de muren staan, is het tijd voor het volgende onderdeel: hekken en hindernissen. Tuinpalen worden ingegraven in de geharde ondergrond met behulp van paalpunthouders en met behulp van hekken worden er diverse ruimtes gecreëerd. Daarnaast zijn we begonnen met de constructies voor de eerste hindernissen. Dit bemoeilijkt voor onszelf wel de verdere werkzaamheden, omdat we zelf nu ook moeten klimmen en klauteren om overal te komen. Hindernissen doorlopen met een zaagtafel brengt wel compleet nieuwe uitdagingen met zich mee!