Swolland Logo

What’s in a name?

Voor de naam Swolland hebben we onderzoek gedaan naar andere succesvolle formules. Zo zijn de meeste attractieparken vernoemd naar een plaats. Walibi (uit België) komt bijvoorbeeld van de eerste twee letters van de nabijgelegen Belgische plaatsen Waver, Limal en Bierges. Bij het Nederlandse Walibi Flevo is daar nog de naam van de provincie achtergeplakt. Efteling is vernoemd naar het buurtschap de Efteling (een verbastering van Ersteling). Hetzelfde geldt voor Duinrell. Hellendoorn, Slagharen en Drievliet zijn genoemd naar de nabijgelegen plaatsjes, deze kennen we tegenwoordig beter als pretparken dan als plaatsen. Voor deze parken is dit uitstekend, omdat de nabijgelegen plaatsen vrij klein zijn.

Zwolle, Swolla en Swol

Zwolle is een te grote plaats, we kunnen ons park geen “Zwolle” noemen zonder misverstanden. Dus hebben we naar de historische namen voor Zwolle gekeken. Swolland is afgeleid van de vroegere naam van Zwolle, d.w.z. Suol. Dit betekent heuvel. Zwolle was gelegen op een verhoging tussen de IJssel en de Vecht. Dit hoogteverschil is nu nog steeds zichtbaar op hoogtekaarten van de gemeente Zwolle. De naam Suol werd verbasterd tot Swol. Later werd dit Swolla. Al deze namen zijn te vinden op historische kaarten van Zwolle.

Swolla vonden we echter nog niet goed genoeg klinken. Wat ons verder opviel, is dat veel van de succesvolle parken die niet voor een plaatsnaam kozen, vaak hebben gekozen voor een locatie die een bepaald rijk aanduiden, meestal eindigend met ‘land’ of ‘world’, bijv: Bobbejaanland, Toverland, Disneyland Parijs, Disneyworld, Legoland, Phantasialand, Movieworld.

We hebben de woorden Swol/Swolla en land gecombineerd tot Swolland. Daarnaast is Swolland een samenstelling van Zwolle en Salland. Ook vonden we Swolland een mooie interpretatie van Zwols Holland.

De grootte van ons park zal een stuk kleiner zijn dan de voorgenoemde parken, maar we willen met Swolland absoluut een gedenkwaardige plaats innemen binnen de recreatiewereld, waar we veel mooie herinneringen kunnen creëren voor onze bezoekers door onze activiteiten.

Escape room speler probeert een puzzel te ontrafelen